Groot Begijnhof

https://toerisme.tienen.be/paterskerk-2

De Paterskerk, ook bekend als de Begijnhofkerk, is een historisch en cultureel monument in de stad Tienen. Deze locatie vertelt een verhaal van architecturale evolutie, gemeenschapstransformatie en een tweede leven na een tragedie.

De oorsprong van de Begijnhofkerk dateert uit de middeleeuwen, toen in 1245 werd begonnen met de bouw van dit vroeggotische bouwwerk. Ze was bedoeld als spiritueel centrum voor het begijnhof van Tienen, dat vaak als het tweede oudste begijnhof van België wordt vermeld, na dat van Luik. De architectuur van de kerk kenmerkte zich door een vlakke voorgevel zonder klokkentoren, een plattegrond met drie beuken en een niet uitspringend pseudotransept uit de 13de eeuw, terwijl het koor en de zijkapellen uit de 14de eeuw dateerden. Opvallend waren de spitsbooggewelven tegen de voorgevel, ondersteund door eenvoudige vierkante zuilen, en het gelambriseerde houten tongewelf dat het interieur sierde.

In 1843 ging de Begijnhofkerk over in de handen van de paters Dominicanen, nadat de Commissie der Burgerlijke Godshuizen (een voorloper van het huidige OCMW) het complex had verkocht. De paters transformeerden het geheel tot een klooster, waarmee de kerk een nieuwe fase in haar bestaan inluidde. Door deze transformatie blijft de kerk in het hart van de Tienenaars bekend staan als de ‘Paterskerk’, een bewijs van de diepe verbondenheid met de gemeenschap met deze plek.

Een tragisch moment in de geschiedenis van de Paterskerk was de hevige brand op 22 september 1976, die het grootste deel van het gebouw vernielde. De daaropvolgende restauratie leidde tot de herbestemming van de ruïne als een wandelpark in 1997, waarmee de kerk een nieuw leven kreeg als een historische en toeristische attractie. Deze transformatie markeerde de Paterskerk als een symbool van veerkracht en vernieuwing.

De bescherming van de Paterskerk als onroerend erfgoed in 1946 onderstreept haar culturele en historische waarde. Vandaag de dag dient de parkruïne van de Paterskerk niet alleen als een serene wandellocatie maar ook als een populaire achtergrond voor parkfoto’s, met name voor pasgehuwden. De kerk heeft zelfs een rol gespeeld in de popcultuur, met de muziekclip “Yeke Yeke” van de meidengroep K3 die deels in de kerk is opgenomen, en “Alle kleuren” in de straat ernaast, waarmee de culturele invloed van de Paterskerk in het moderne leven wordt benadrukt.

De Paterskerk/Begijnhofkerk in Tienen is meer dan een historisch monument; het is een levendig deel van de gemeenschap dat de rijke geschiedenis, culturele tradities en het onverzettelijke karakter van de stad Tienen belichaamt.