https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/bezoeken/bezienswaardigheden/grote-markt-tienen/

De Grote Markt van Tienen ligt in het centrum van de stad. Met een oppervlakte van 15.900 m² is het -op die van Sint-Niklaas na- de grootste Grote Markt van België.

Oorspronkelijk lag dit gebied buiten de oude stadskern. De Dries was de middeleeuwse benaming voor de magere weiden gelegen buiten de Lombardpoort. In de 16e eeuw heette de grote markt voor het stadhuis Koeimarkt, in 1521 geschreven als opte coymerct. Op het einde van de 16e eeuw is het centrum van Tienen verplaatst naar de huidige Grote Markt. Zo wordt in 1590 het huis den Cruywagel gesitueerd op de groote merckt. Na de verwoesting van Tienen in 1635 wordt de Dries definitief het nieuwe centrum van de stad. In 2020 en 2021 werd de Grote Markt heraangelegd tot een mooi autoluw plein met kerktuin.

Op en rond de Grote Markt staan een aantal belangrijke bezienswaardigheden, waaronder het Stadhuis, de prachtige O.L.V.-ten-Poelkerk, de Tinnen Schotel (heden muziekacademie), het Vredegerecht met Het Toreke erachter, de Groene Jef (het standbeeld ter ere van de 75e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid),… Op de aanpalende Kalkmarkt staat ook het standbeeld van de Gouden Madame: godin Nikè.

bron: Wikipedia


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder