2021 betekent online interviews voor TienenTroef. Een bijzonder online interview met drie startende ondernemers uit een deelgemeente van Tienen. Hakendover kende in 2020 een vruchtbare grond op vlak van startende ondernemingen. Maak kennis met Yana Vandeborne (23), Hans Vandeborne (47) en Kirsten Jadoul (31). Zij geloven alle drie in de kracht van lokale samenwerkingen en brachten samen reeds drie producten op de markt.

De drie ondernemers

Yana Vandeborne is een ambitieuze jongedame met de diploma’s Communicatiemanagement en Journalistiek op zak. Als creatieveling wilde ze zichzelf verbeteren en startte ze in september 2020 met een studie Grafische Vormgeving. Ondertussen stampte ze Studio Yana uit de grond waarmee ze haar werk tentoonstelt en als student-zelfstandige een leuk alternatief voor een studentenjob heeft gevonden. 

Hans Vandeborne is de vader van Yana. Hij werkt al jaren bij Infrabel en startte zijn zaak Brut Gemaakt in bijberoep op als gevolg van een uit de hand gelopen hobby. Hij was zijn eigen meubels beu en zocht een alternatief. Hij kon zijn gading niet echt vinden en ging dan maar zelf aan de slag. Na wat lovende feedback van familie en vrienden was er geen weg terug.

Kirsten Jadoul startte 3 maanden geleden haar zaak Madeleaf (spreek het uit als ‘madelief’). Als HR-consultant ontstond er in 2020 wat extra tijd om ook haar creatieve brein te laten bruisen. Ze richt zelf graag haar huis in om een gezellige warmte te creëren en wil dat ook graag delen met anderen. Kirsten werkt met droogbloemen en maakt er decoratiestukken mee en werkt met klanten samen om hun feest of zaak op te fleuren. Handgemaakte kaarsen, vazen, unieke geschenken die aan bloemen doen denken behoren ook tot het assortiment.

Samenwerking

Hans en Yana zijn vader en dochter. Hans doet het brute werk, zijn dochter ontfermt zich over de website en sociale media. Samenwerken zit hen dus in het bloed. Kirsten verscheen ten tonele toen ze op zoek was naar een leuke kaarsenhouder voor haar interieur. Die vond ze bij Brut Gemaakt. Bijkomend vond ze er een samenwerking met Brut Gemaakt en Studio Yana met een toffe houten kaartenhouder inclusief droogbloemen als resultaat. De kaartenhouder kan besteld worden in steigerhout of eik met roze of naturel bloemetjes en je kan kiezen uit vier kaarten.

Hoe loopt zo’n samenwerking tussen vader en dochter? “We kunnen soms koppig zijn, maar het werkt wel”, lacht Yana. “Het is vooral heel fijn om samen te werken zodat eenieder zich met zijn expertise kan bezighouden. Al vind ik het wel leuk om ook af en toe eens de handen uit de mouwen te steken. Ik vind het soms moeilijk om die mooie stuks te verkopen. Maar onze stockageruimte voor mijn uitzet zit vol.” 

Hans zegt nog met een lach op zijn gezicht dat hij het tof vindt om samen te werken met zijn dochter Yana. Het doet hem plezier dat hij haar kan helpen om ook haar zaak uit te bouwen. 

Kirsten is nog maar drie maanden bezig en focust zich momenteel op de uitbouw van haar startende zaak. Ze vond de ideale manier door samenwerkingen met andere (jonge) ondernemers op te starten. De eerste samenwerking vond plaats met Foo-dee, een Tiense homecooking dienst dat ook take-awayboxen op hoogstaand culinair niveau bereidt. Hierbij werden bijvoorbeeld cadeautjes van de andere ondernemer bij de bestelling gestoken. 

“Voor 2022 heb ik al een aanvraag gekregen om een trouwlocatie in te richten en ik mag ook de etalage van een schoonheidsspecialiste aankleden. Dat zijn fijne opdrachten die ik verder wil uitbouwen.”

Duurzaam en Belgisch

Ze delen allen een liefde voor Belgische en duurzame producten. Zo ontstond de houten kaartenhouder met droogbloemen. Yana laat haar kaartjes in Gent drukken op dikker, gerecycleerd papier. De drukkerij werkt op een klimaatneutrale basis en de dikte van de kaarten zorgt ervoor dat ze minder snel kreuken en dus duurzamer zijn. 

Kirsten koopt haar droogbloemen bij een Belgische groothandel en de kaarsen die ze verkoopt, komen van een Belgisch, sociaal atelier. Wist-je-datje: Yana heeft zich voor de kaarten gebaseerd op de kleur van de bloemetjes die Kirsten gebruikt.

Hans koopt zijn hout bij Belgische houthandels. Elk zelfgemaakt en uniek stuk dat door de hand van Hans van Brut Gemaakt gecreëerd wordt bestaat uit gebruikt en gerecycleerd materiaal. Zo krijgen de materialen een tweede leven in een nieuw, uniek stuk. 

Maatwerk

Kirsten: “Ik luister graag naar de ideeën of wensen van klanten, liever een ander kleurtje of wil je droogbloemen op je feest of event dit kan allemaal, zo maakte ik onlangs een herdenkingsstuk voor een overleden paard aan de hand van een hoefijzer en droogbloemen”

Yana ontwerpt graag gepersonaliseerde geboorte-, verjaardags-, kerstkaartjes en kan je ook helpen met je logo-ontwerp. “Ik heb vorig jaar nog kerstkaartjes gemaakt voor de leden van studentenclub Freya. Dat was heel leuk om te doen.”

Hans maakt sowieso unieke stukken die hij zelf bedenkt, maar je kan bij hem ook terecht met je eigen idee. “Vertel me je idee en ik werk wat uit. Je kan dan aan de hand van mijn ontwerp kiezen hoe het finale product er gaat uitzien. Er zit dus altijd een stukje van mijn en jouw idee in.”

Dromen

Ik stelde de vraag: ‘Wat zijn jullie dromen?’ en ik kreeg het spontane antwoord: ‘Op vakantie gaan.’ Tja, dat willen we allemaal wel. Maar wat zijn hun zakelijke dromen?

Kirsten: “De mogelijkheden met Madeleaf zijn eindeloos en stap voor stap wil ik vooral de zaak verder uitbouwen, andere decoratieve producten en workshops behoren tot de mogelijkheden. Ik zie het ook wel zitten om nog andere samenwerkingen aan te gaan.”

Yana: “Grote prints ontwerpen en verkopen zodat mensen deze thuis kunnen inkaderen. Liefst in een kleine oplage om uniek te blijven.”

Hans: “Zoveel mogelijk nieuwe creaties produceren.”

En bijna in koor zeggen ze ‘Koop lokaal en steun de jonge ondernemers!’. Je hebt het gehoord! Rep je naar: 

Wil je zo’n kaartenhouder bestellen? Stuur een berichtje via de sociale mediakanalen of via de webshop van Brut Gemaakt of Madeleaf.

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Annemie Verbomen

Overgenomen van TienenTroef met toestemming van de auteur.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder