Grote Markt 6

016 80 56 66

https://toerisme.tienen.be/museum-het-toreke

[email protected]

De voormalige stadsgevangenis werd in 1848 gebouwd naar plannen van stadsarchitect François Drossaert, die evenwel de nu zo kenmerkende toren niet in de plannen had opgenomen. In 1973 werd het gebouw beschermd als monument.

Na de restauratie in 1978 werd het ingericht als museum. Na 20 jaar werd het museum gerenoveerd en gevoelig uitgebreid. Hierbij werd niet alleen de tentoonstellingsruimte verdubbeld, maar werd ook voldoende ruimte voorzien om de museumstukken in optimale omstandigheden te bewaren.

In het oudste gedeelte van het museum krijgen de unieke vondsten van de Gallo-Romeinse opgravingen (uit de grootste archeologische site van de Benelux) een plaats, terwijl in de nieuwe tentoonstellingsruimte vooral aandacht wordt geschonken aan de Hagelandse geschiedenis tussen de 16de en de 20e eeuw. In beide tentoonstellingsruimten werd de collectie opgebouwd rond de thema’s bidden, werken en feesten. Tijdens het bezoek aan het moderne museum maakt men kennis met het verleden door middel van de nieuwste technologische en audiovisuele middelen.

Het Toreke organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Het kan individueel of onder begeleiding van een gids bezocht worden.

bron: Wikipedia


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder