Onze-Lieve-V. ten Steenstraat 48

https://toerisme.tienen.be/kapel-van-onze-lieve-vrouw-ten-steen-2

In het dorp Grimde ligt een bijzondere plek die zowel gelovigen als geschiedenis- en cultuurliefhebbers aantrekt: de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen. Deze kapel is niet alleen een bedevaartsoord van internationale faam, maar ook een historische site die verhalen vertelt uit lang vervlogen tijden.

Een rijke geschiedenis en spirituele traditie

Gebouwd in 1331, diende deze heilige plek oorspronkelijk voor de verzorging van mannelijke leprozen. Door de eeuwen heen transformeerde de kapel naar het huidige bedevaartsoord, waarbij de verering van Sint-Maurus en later Maria centraal kwam te staan. De traditie van het opleggen van een ijzeren kroon ter voorkoming en genezing van hoofdpijn en zorgen was een unieke praktijk die bezoekers van heinde en verre trekt.

Architectuur en erfgoed

De huidige vorm van de kapel, daterend uit 1699, weerspiegelt de rijke geschiedenis en de verschillende bouwfasen door de eeuwen heen. Met elementen die teruggaan tot de gotische stijl van de 14e eeuw, biedt het complex een fascinerende blik op de architecturale ontwikkelingen van die tijd. Het behoud van de Van den Gheynklok uit 1707 en het authentieke barokke hoogaltaar uit de 17e eeuw onderstrepen het culturele en historische belang van de kapel.

Een levendige bedevaartstraditie

De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen is een levend centrum van devotie, met het beeld van Sint-Maurus en de unieke Mariaverering als middelpunten. De ijzeren kronen en de mogelijkheid om een medaille van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen te verkrijgen, verbinden bezoekers met eeuwenoude tradities. Het jaarlijkse Dertienmaal, een bedevaart van bijna 42 km tussen Hakendover en Grimde, getuigt van de diepe spirituele wortels en de gemeenschapszin die de kapel inspireert.

Confrérie van Sincte Moor

De hernieuwde Confrérie van Sincte Moor speelt een cruciale rol in het behoud en de promotie van de kapel. Door de inzet van deze groep, die bestaat uit toegewijde leden uit de gemeenschap, blijft de kapel een levendige plaats van samenkomst en spirituele verdieping.

Toegankelijkheid en bezoek

De kapel verwelkomt bezoekers dagelijks, met openingstijden die variëren naargelang het seizoen, en biedt iedereen de kans om een stukje hemel op aarde te ervaren. Of je nu komt voor spirituele rust, historische ontdekkingen of culturele verrijking, de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen in Tienen is een niet te missen bestemming.

Beleef de unieke combinatie van geschiedenis, spiritualiteit en gemeenschapsgevoel die deze bijzondere plek biedt. Een bezoek aan de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen is een reis door de tijd en een diepe duik in de rijke tradities die het hart van Tienen sieren.

Openingsuren:
elke dag van 9u-17u (winter)
elke dag van 9u-19u (zomer)