Pastorijstraat 198-218

https://toerisme.tienen.be/necropolis

Ontdek de Necropolis van Tienen: Een Historische Schat in het Hart van België

In het schilderachtige gehucht Grimde vindt u een opmerkelijk stukje geschiedenis dat zowel indrukwekkend als ontroerend is: de Necropolis, gehuisvest in de gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Dit unieke monument, dat zijn oorsprong vindt in de vroege 13e eeuw, vertelt een rijke geschiedenis die zich uitstrekt van een parochiekerk tot een laatste rustplaats voor helden van de Eerste Wereldoorlog.

Een Reis door de Tijd

De Sint-Pieterskerk, met zijn vroeg 13e-eeuwse driebeukige structuur en vrijstaande westertoren, is een getuige van de middeleeuwse bouwkunst. Oorspronkelijk dienend als de parochiekerk van Grimde, overleefde dit gebouw de tand des tijds en ontwikkelde zich tot een symbolisch eerbetoon aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Onder de leiding van Rode Kruisvrijwilliger Léonard Reynaerts, werden hier in 1915 145 Belgische soldaten begraven, een aantal dat later is aangepast naar 140, inclusief generaal-majoor Guffens.

De Transformatie

De transformatie van de kerk naar een necropolis is te danken aan het initiatief van Lucien Beauduin, die, ontevreden over de staat van de begraafplaats, besloot de kerk te herstellen en om te vormen tot een volwaardig militair kerkhof. Onder zijn bevel en de creatieve leiding van de Brusselse architect Leon Govaerts, werden tussen 1922 en 1928 de kerk en haar omgeving liefdevol gerestaureerd.

Kunstzinnige Accenten

Bijzondere aandacht verdient de artistieke inbreng die deze site kenmerkt. Van de witte grafstenen, versierd met een Belgische helm en een eikenblad, tot de glasramen die een spel van licht en donker uitbeelden, symbool voor de overwinning van licht over de dood. De werken van kunstenaars als Maurice Langaskens en Geo Verbanck, en de bronzen deuren van Claudoré, dragen bij aan de serene en eerbiedige sfeer van de Necropolis.

Een Plek van Herinnering en Reflectie

De Necropolis dient niet alleen als een laatste rustplaats maar ook als een plek van herinnering en reflectie. Het is een eerbetoon aan de moed en offers van de soldaten die vochten voor hun land. Met zijn dodenlantaarn bij de ingang en het rustaltaar voor processies, nodigt het monument bezoekers uit om stil te staan bij de waarde van vrede en de offers die daarvoor zijn gebracht.

Openstelling en Toegankelijkheid

De Necropolis verwelkomt bezoekers om deze unieke site te ervaren. Met openstellingen van april tot september van 08.00 uur tot 18.00 uur en van oktober tot maart van 08.00 uur tot 17.00 uur, biedt het een toegankelijke manier voor iedereen om deze historische plek te verkennen. Bewegwijzering vanaf het fietsknooppuntennetwerk maakt de Necropolis een niet te missen bestemming voor fietsers en geschiedenisliefhebbers.

Een Erfgoed Beschermd voor de Toekomst

Erkend voor zijn uitzonderlijke karakter en historische waarde, werd de Necropolis in 2002 beschermd. Het is een uniek monument in Europa, een plek waar de herinnering aan het verleden en de waardering voor de offers die zijn gebracht, levend worden gehouden voor toekomstige generaties.

Bezoek de Necropolis in Tienen en laat u meenemen op een reis door de tijd, waar geschiedenis, kunst en herdenking samenkomen in een serene omgeving. Het is een eerbetoon aan hen die vochten en vielen, en een herinnering aan de kostbare waarde van vrede.

Van april tot september: open van 08.00 uur tot 18.00 uur.
Van oktober tot maart: open van 08.00 uur tot 17.00 uur.