Veemarkt

https://www.kerk-tienen.be

De 12e-eeuwse Sint-Germanuskerk aan de Veemarkt is de grootste kerk van de stad Tienen. De huidige, deels romaanse kerk, werd gebouwd als opvolger van een naburige kerk met dezelfde naam die reeds vóór 872 werd gesticht vanuit de abdij van Saint-Germain-des-Prés (Parijs) en onderscheidt zich door haar indrukwekkende Romaanse en gotische architectuur en speelt een cruciale rol in het spirituele en culturele leven van de stad.

Geschiedenis en Architectuur

De oorsprong van de Sint-Germanuskerk dateert uit de 12e eeuw, waarmee het een van de oudste gebouwen in Tienen is. De kerk is vooral bekend om haar Romaanse toren, een zeldzaam voorbeeld van Romaanse bouwkunst in België, die dateert uit de vroege periodes van de geschiedenis van de kerk. In de loop van de eeuwen is de kerk uitgebreid en gerenoveerd, met toevoegingen in de gotische stijl die de kerk haar huidige vorm hebben gegeven.

De huidige toren, die de skyline van Tienen domineert, dateert van circa 1555. Eind 18e eeuw had de kerk te lijden onder de ontploffing van de Franse poederopslagplaats, waardoor de toren kwam scheef te staan en alle glas-in-loodramen vernietigd werden. De toren werk erkend als UNESCO-werelderfgoed als belforttoren en biedt een panoramisch uitzicht over de regio voor diegenen die de klim willen wagen.

Interieur en Kunstwerken

Binnenin de Sint-Germanuskerk worden bezoekers begroet door een sfeervol interieur dat een verscheidenheid aan kunstwerken herbergt, waaronder indrukwekkende muurschilderingen, gebrandschilderde ramen en fijn houtsnijwerk. Een van de hoogtepunten is het prachtige gotische koor, dat bekend staat om zijn architectonische schoonheid en de prachtige lichtinval door de gebrandschilderde ramen.

Een ander opvallend kenmerk van de kerk is haar collectie van Laatgotische beelden, die getuigen van de rijke religieuze en artistieke tradities van de regio. De kerk huisvest ook een merkwaardig Doopvont uit de 11e eeuw, een van de oudste en meest waardevolle stukken in haar bezit.

In de toren hangt een originele beiaard van Willem Witlockx uit 1723, een van de grootste en oudste van het land. Tijdens de wekelijkse dinsdagmarkt zorgt stadsbeiaardier Luc Rombouts voor mooie muziek. In de zomervakantie zijn er elke woensdagavond beiaardconcerten die gratis beluisterd kunnen worden, bijvoorbeeld vanop het Apostelenhof naast de kerk (kant Veemarkt).

Culturele en Spirituele Betekenis

De Sint-Germanuskerk is niet alleen een plaats van aanbidding maar dient ook als een belangrijk cultureel centrum in Tienen. De kerk speelt een actieve rol in het gemeenschapsleven door het hele jaar heen, met een verscheidenheid aan evenementen, concerten en tentoonstellingen die zowel de lokale bevolking als bezoekers aantrekken.

Bezoekinformatie

Toeristen en geïnteresseerden worden aangemoedigd om de Sint-Germanuskerk te bezoeken en deel te nemen aan de rondleidingen die worden aangeboden om meer te leren over de geschiedenis, architectuur en de kunstcollectie van de kerk. De openingstijden kunnen variëren, dus het is raadzaam deze vooraf te controleren. Neem zeker contact op met de Tiense Gidsenbond voor meer info.

Een bezoek aan de Sint-Germanuskerk biedt een unieke kans om de diepe historische wortels en de culturele rijkdom van Tienen te verkennen. Met haar prachtige architectuur en rijke verzameling kunstwerken is de kerk een essentiële bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de religieuze bouwkunst en de spirituele tradities van België.